V četrtek, 21. 3. 2019, smo se na lep sončen dan drugošolci iz PŠ Žalna odpeljali na ogled Letališča Jožeta Pučnika Ljubljana.

Ob prihodu na letališče sta nas pričakala vodiča. Izrekla sta nam dobrodošlico, nato smo pregledali čase prihodov in odhodov letal na posamezne cilje ter kje se ob prihodu na letališče prijavimo z ustreznim dokumentom.

Sledil je prehod čez varnostno kontrolo. Nekatere izmed nas so morali varnostniki pregledati še bolj podrobno.

Nato smo videli vzlet in pristanek letala ter polnjenje letala z gorivom in priprave uslužbencev letališča za izkrcanje potnikov.

Z avtobusom smo se popeljali na ogled letališke ploščadi. Vodiča sta nam predstavila tudi delo letaliških gasilcev. Gasilec nam je pokazal, kako škropijo z vodo.

Ob pristanku enega izmed letal je do nas pristopil pilot in se fotografiral z nami.

Imeli smo skupinsko tehtanje, tehtali smo malo več kot eno tono. Pogovorili smo se o tem, kaj imamo lahko v potovalkah/kovčkih. Nato smo si ogledali pot, po kateri gre prtljaga. Z navdušenjem so učenci pomagali uslužbencem pri zlaganju kovčkov s tekočega traku.

Na žalost nismo uspešno opravili vodičeve »nagradne naloge«, ker nismo razumeli francoščine, zato smo namesto leta v Pariz dobili le vstopnico za avtobus nazaj v šolo. Kljub temu smo se po zanimivem dnevu, utrujeni in z veseljem vrnili v našo vasico Žalno.

Prispevek in fotografije: učiteljica Miša Mrzelj

 

Oznake: , ,