V sredo, 8. 6. 2022, se je v Mariboru odvijalo zaključno dejanje atletskih tekmovanj za osnovne šole. Izjemen športni dogodek je gostil Atletski stadion Poljane. Mokro in hladno jutro ni bilo pravi obet za lep športni dogodek, vendar so se dežne kaplje kmalu umaknile in glavno vlogo prijazno prepustile atletinjam in atletom.

Našo šolo je zastopalo pet učencev in dve učenki. Po odličnih rezultatih na področnem prvenstvu smo si obetali še kakšen nastop več, a se žal ni izšlo. Nastop sta si med mlajšimi učenci (do 7. razreda) priborila Tajda Ferk v teku na 60 metrov in Jure Zupančič v skoku v daljino. V kategoriji starejših učencev in učenk je v teku na 1000 metrov nastopila Hana Mohar, v teku na 300 metrov Gal Sagmeister in v skoku v daljino Matic Strah. Finale pa si je pritekla tudi štafeta učencev 4×100 metrov.

V vsaki disciplini je nastopilo 20 učencev in učenk, le v tekih na 60 in 300 metrov jih je bilo na štartni listi 24.

Pa pojdimo po vrsti.

Naš tekmovalni program je odprla Hana Mohar, ki se je na tekmovanje uvrstila skozi šivankino uho, a se je na tekmovanje dobro pripravila in tek odločno začela. Ves čas je tekla v sredini skupine in malo več zaostala le dvema tekmovalkama, ki sta se sami borili od začetka pa vse do konca in konkurenco premagali za deset sekund. Hana je v cilj pritekla na 11. mestu, za bronasto medaljo pa zaostala za dobre 4 sekunde. Svoj čas s področnega prvenstva je izboljšala za skoraj 8 sekund. Z dobrim nastopom je opogumila tudi ostale naše atlete.

Matic Strah je presenetil z uvrstitvijo na prvenstvo, kjer si je želel pokazati, da tja ni prišel po naključju. Že s prvi skokom (569 cm) se je približal svojemu rekordu, v drugem je kazalo še bolje, a mu je pri doskoku spodrsnilo, tako da je z roko podrsal po mivki in nov rekord je splaval po vodi. V tretje je ponovil daljavo iz prve serije in tekmovanje končal na 11. mestu. Kar pet tekmovalcev je preskočilo 6 metrov, kar govori o izjemni konkurenci skoka v daljino.

Sledile so kvalifikacije teka na 60 metrov, v katerem je nastopila Tajda Ferk.  Upali smo, da bi se ji lahko uspelo uvrstiti med najboljših osem in si s tem priboriti finalni nastop. Nastopila je v tretji skupini in se s časom 8.38 s kot četrta najboljša uvrstila v finale. Navdušila je predvsem nas, sama je bila mnenja, da bi lahko šlo še hitreje. Sledili sta slabi dve uri nestrpnega pričakovanja in malce nervoze, saj so se povečale tudi naše želje in upi. A na samem štartu tega ni bilo opaziti. Zbranost in osredotočenost pred finalnim nastopom je bila na najvišji ravni. Štart je bil zelo dober, tek prvih šestih pa skoraj izenačen vse do cilja. Nestrpno smo čakali rezultate na semaforju.  Tajda je čas iz kvalifikacij izboljšala za stotinko sekunde, kar je bilo dovolj za četrto mesto. Takoj po teku je bila malo razočarana, hkrati pa odločena, da bo drugo leto bolje, saj je bila najhitrejša med šestošolkami.

Jure Zupančič je nastopil v skoku v daljino. Za povečano nervozo je poskrbela kar štartna lista, saj ga je postavila prav na začetek vseh tekmovalcev. Kljub temu se je odločno pognal po stezi in uspešno skočil že prvič. V vsakem skoku je šlo dlje, meter je v tretjem poskusu pokazal 456 cm, s čimer je osvojil 15. mesto. Navdušen nad izkušnjo je malo potarnal, da ga noge pri doskoku niso najbolj ubogale, a hkrati tudi trdno odločen, da naslednje leto preskoči 5-metrsko znamko in se uvrsti vsaj med najboljših deset.

Predzadnji nastop je bil rezerviran za Gala, ki je na 300 metrov tekel v zadnji skupini – po rezultatih s področnega prvenstva je ta veljala za najhitrejšo. Pričakoval je osebni rekord in upal, da se morda vmeša v boj za medalje. Hiter štart in odličnih prvih 100 m je bilo za njim, a so ostali močno pospešili v drugi polovici proge, Gal pa je v odličnem teku cilj prečkal na petem mestu. S časom 38.17 je bil za 70 stotink sekunde hitrejši kot na področnem prvenstvu. S tem je postavil tudi svoj osebni rekord, kar pa vseeno ni bilo dovolj za medaljo. Ta se mu je izmuznila za 51 stotink sekunde.

Nestrpno smo čakali še na zadnjo disciplino prvenstva, štafetni tek 4×100 m. Naši fantje so tekli v drugi skupini, na drugi progi. Luka je kot prvi odlično štartal, se kosal tudi z najhitrejšimi tekači in med prvimi predal Galu, ki je nadaljeval v izjemnem tempu in ni niti malo popustil. Palico je predal Jerneju, ki je tekel zadnjo krivino in še zmeraj v prvi polovici predal Maticu, ki je bil naš zadnji tekač. Nalogo je opravil odlično, vendar se je meril z najhitrejšimi sprinterji v Sloveniji, ki praviloma tečejo v zadnji predaji. V cilj je pritekel na 6. mestu, kar je bilo dovolj za skupno 10. mesto. Štafeta je izboljšala rekord s področnega prvenstva za 4 stotinke sekunde, zato smo upali na boljšo uvrstitev, vendar so tudi ostale šolske štafete krepko izboljšale svoje rekorde. Gneča od tretjega do desetega mesta je bila res velika, saj nam je do medalje zmanjkalo pičlih 51 stotink sekunde.

Odlični rezultati, odlično tekmovanje in zelo športno vzdušje. Manjkala je le češnja na torti, torej medalja. Čeprav smo jo praktično že skoraj imeli okoli vratu, se nam je ta vseeno izmuznila.

Vsi naši nastopajoči si zaslužijo čestitke in pohvale za svoje nastope. Mi pa že komaj čakamo atletska tekmovanja v naslednjem šolskem letu.

Uradni rezultati.

Prispevek in fotografije: Igor Thaler

 

Oznake: , , , , , ,