Petošolci pri DRU spoznavamo Slovenijo, podrobneje njene kulturne in naravne znamenitosti. V sredo, 12. 6. 2019, smo imeli ekskurzijo po Dolenjski. Pot nas je vodila do PŠ Žalna, kjer so se nam pridružili učenci 5. r. Nekateri smo ta dan kar nestrpno čakali, saj smo se ponovno srečali s svojimi dopisovalci.

V etnografskem muzeju na prostem smo spoznali življenje iz časa našega pisatelja Josipa Jurčiča. Nikakor si nismo predstavljali, kako majhne sobe so imeli in da so se morali tako skloniti.

Vasi Krke, ki je znana po snemanju slovenske nadaljevanke, nismo pobliže spoznali. Čas smo si vzeli za ogled gradu Žužemberk. Nobena deklica ni poljubila žabe, zato smo brez princa nadaljevali pot do Novega mesta, kjer sta nas že čakala Primičeva Julija in splavar. Slednji je že nekoliko star, zato je za novega splavarja izučil našega Jona, za botro pa so mu izbrali Saro Lili. Smeha ni manjkalo.

V Dolenjskem muzeju smo si ogledali izredno zanimivo arheološko zbirko. Ob tako vročem dnevu smo se ohladili tudi s sladoledom. Prepričati smo se še morali, da je grad Otočec res na otoku, si privoščili kratek sprehod in se vrnili proti domu.

Poučno in prijetno smo se imeli in si še več ekskurzij zaželeli.

Fotografija in prispevek: razredničarka 5. a J

 

Oznake: , , ,