V petek, 7. 2. 2020, tik pred slovenskim kulturnim praznikom, so si učenci z učiteljicami podružnične šole Žalna ogledali predstavo »Kdo je napravil Vidku srajčico« v izvedbi KD Hiška. Po zelo zanimivi in poučni predstavi smo se odpeljali nazaj v šolo, kjer se je vsak oddelek posebej poglobil v življenje in delo našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna.

Četrtošolci so se pomerili v kvizu »Milijonar, ki je zajemal poznavanje osnovnih dejstev o našem pesniku. Učenci že veliko vedo o Prešernu, tako da so bili rezultati po skupinah zelo uspešni.

Ker naši četrtošolci uživajo v FIT nalogah, smo zanje pripravile nalogo z naslovom »Nogometaši«. Delo je potekalo v skupinah, povezano je bilo s slovenščino, saj so morali učenci zapisovati povedi ob fotografijah povezanih s Prešernovimi življenjem. V tulce smo namestili fotografije, nato pa so jih z nogo potiskali proti mizi, za katero so sedeli. Vsi v skupini so morali sestaviti poved in jo zapisati na svoje listke. Tako si je sledilo 11 nalog. Na koncu so povedi smiselno (glede na zaporedje pesnikovih življenjskih dogodkov) nalepili na trši list in ga razstavili. Učenci so tako spoznali dogodke iz življenja našega pesnika in hkrati še urili sestavljanje in zapis povedi. Pozabiti pa ne smemo na zanimivo sodelovanje pri skupinskem delu in uporabo gradiva.

Na koncu kulturnega dneva smo razstavili zapise, risbe in gradivo, ki omenja našega pesnika. Upamo, da se bo kakšen obiskovalec ustavil na hodniku, si ogledal naše izdelke ter si s tem polepšal jutrišnji kulturni praznik.

Prispevek in foto: učiteljica Irena

 

Oznake: , , , , ,