Dragi učenci-ke, dragi starši,

narava nam z menjavo letnih časov prinaša spremembe. Nekatere so bolj, druge manj prijetne. Jesen nas navdihuje s pisano obarvanim listjem, vonjem slastnega pečenega kostanja, veseljem ob najdenem jurčku v gozdu…, na drugi strani pa prinaša negodovanje ob prekratki noči, jutranji megli, šolskimi obveznostmi in drugimi dejavniki, ki poskrbijo za slabo voljo in utrujenost. V veliki meri smo mi tisti, ki se odločimo, kateri spremembi bomo dovolili, da vpliva na naše razpoloženje.

Za lažje premagovanje izzivov v življenju vsi potrebujemo počitek in odmik od vsakdanjih obveznosti. In ravno temu so namenjene počitnice – čas, ko izklopimo budilke, si privoščimo sprehod v naravi, izlet v bližnje ali morda malo bolj oddaljene kraje. Daljše večera pa si lahko popestrimo z branjem knjig.

Povabim vas, da ob dnevu reformacije razmislimo, kaj bi nam Trubar, ki je v 16. stoletju izdal prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku in s tem obveljal za začetnika slovenščine, svetoval, če bi se danes srečal z nami. Dovolj negujemo naš slovenski jezik? Pogovorite se z otroki o pomenu praznika in našega jezika, če imate možnost, pa jih odpeljite na poučen in lep obisk Trubarjeve domačije, ki leži nedaleč stran od našega mesta.

Dnevi pred nami so tudi lepa priložnost, da izrazimo spomin in hvaležnost našim pokojnim za vse, s čimer so obogatili naše življenje.

Skratka, vsem privoščim, da počitniške dneve preživimo v družbi ljubih ljudi, prijetnih dogodivščin in miru v srcu.

dr. Barbara Rodica, ravnateljica

 

Oznake: ,