V sredo, 24. 5. 2023, je na stadionu ŽAK v Ljubljani potekalo področno prvenstvo v atletiki. Nastopilo je rekordnih 23 šol, kar pa naše učenke in učence ni prestrašilo, da pokažejo svoj napredek v preteklem letu. 43 naših atletov in atletinj je nastopalo v dveh kategorijah učencev in učenk: mlajši do 7. razreda in starejši do 9. razreda. Slaba vremenska napoved nas je silila v pretegovanje vratu, ko smo pogledovali v temne oblake na nebu, vendar so se nas usmilil in z dežjem počakali do konca tekmovanja. Pomanjkanje sonca pa ni zmotilo naših atletinj in atletov, ki so se znova odlično izkazali.

Pri mlajših učenkah sta blesteli Tajda Ferk, ki je vloga favoritinje ni zmedla in je zanesljivo zmagala v teku na 60 m. S prepričljivo zmago je presenetila Zala Zupančič, ki je v teku na 600m z rezultatom 1.46.45 drugo uvrščeno tekmovalko prehitela za skoraj 8 sekund.

Nič slabše niso nastopili mlajši učenci. Jure Zupančič je z rahlo načetim gležnjem preskočil konkurenco za 37 centimetrov, s 487 centimetri ni bil najbolj zadovoljen. Pravi, da petmetrsko razdaljo hrani za državno tekmovanje. Izkazal se je tudi Jure Ljubenovič, ki je odlično tekel na 600 m in svoj rekord z ne najbolj ravne šolske steze popravil za izjemnih 18 sekund. Na koncu je čas 1.46.52 zadostoval za srebrno medaljo. Omeniti je potrebno, da je Jure šestošolec in bo lahko v isti konkurenci nastopil še naslednje šolsko leto.

Pri starejših sta se z odličjema izkazala Luka Potokar in Klemen Amadej Kadunc. Uveljavljeni atlet Luka je z zanesljivim tekom zmagal na 300 m, sovrstnike je premagal za skoraj sekundo. Z odličnim dosežkom nas je presenetil Klemen, ki se je na šolskem igrišču pripravljal dober mesec dni. Treningi so se obrestovali, sej je njegova krogla poletela 11.96 m, kar je bilo dovolj za srebrno medaljo.

Vsako šolsko atletsko tekmovanje na koncu ponudi poslastico, ki se ji reče štafeta 4×100 m. Prve so nastopile učenke, v konkurenci 15. šol so v postavi Lara Macedoni, Larisa Lavrih, Eva Podržaj in Tajda Ferk premagale vse tekmice in jih za seboj pustile za slabi dve sekundi.

Motivirani učenci niso želeli zaostati za dosežkom učenk in se v postavi Valter Macedoni, Jaka Omahen, Jernej Berčan in Luka Potokar z vso silo pognali po progi. Tudi njim so se posrečile vse predaje štafetne palice in z lepo prednostjo premagali vseh 16 šol.

Izkazali so se še številni naši atleti in atletinje, vendar za vse v tem prispevku ni prostora. Učitelji smo zadovoljni, da ni potrebno nikogar siliti na tekmovanje, da je vedno več takih, ki sami pridejo vprašati, če lahko gredo ali koliko morajo teči, skočiti, vreči orodje, da se uvrstijo v šolsko ekipo.

Med 20 oz. 24 najboljših, ki bodo nastopili na državnem tekmovanju, so se uvrstili Jure Zupančič, Zala Zupančič, Tajda Ferk, Luka Potokar, Klemen Amadej Kadunc in ženska štafeta 4×100 m.

Avtorici fotografij: Mateja Gjerkeš in Mateja Skender Žužek

Avtor besedila: Igor Thaler

 

Oznake: , ,