V sredo, 22. 11. 2023, je bil na PŠ Št. Jurij poseben praznični dan. Prav na ta dan je šola praznovala svoj 20. rojstni dan.
Priprave na veliko praznovanje so trajale kar nekaj časa. Naša šola je na začetku šolskega leta v dar od Občine Grosuplje prejela nova igrala. Prejela je tudi novo himno Himna šentjurski šoli, ki jo je priredila učiteljica Boža in je že postala del našega srca.
Vabljeni k ogledu posnetka, ki iz zraka prikaže razposajeno vzdušje ob novih igralih, ob glasbeni podlagi pa prisluhnite otroškemu pevskemu zboru in novi šolski himni.
 
 
Pred slavnostno prireditvijo
Pred prireditvijo so si obiskovalci lahko pogledali zid vrednot, ki krasi nadstrešek pred glavnim vhodom v šolo. Z zanimivimi poslikavami so zid okrasili učenci šole z učiteljicami. Spomni nas na vrednote, ki so še kako pomembne v šolskem prostoru in izven njega, da jih le ne občudujemo, ampak tudi zares živimo.
V šoli pa je bila pripravljena tematska razstava, ki nas je popeljala skozi dvajsetletno delovanje šole. Fotografije na razstavi so ujele nepozabne trenutke in mnoge zanimive dogodke, ki jih je šola že doživela. Ob obujanju spominov so obiskovalci pokramljali in se posladkali. Vzdušje je bilo zelo prijetno. Lepo je bilo videti, kako starši svojim otrokom razlagajo, kdo vse je na fotografijah, kaj pomenijo zahvale, stari predmeti …
 
Praznična prireditev v šolski telovadnici
Pričela se je težko pričakovana slavnostna prireditev.
Skozi njo sta nas s svojim sproščenim in odličnim vodenjem popeljala nekdanja učenca Podružnične šole Št. Jurij, Maja Ostanek in Nejc Tacer.
Vse prisotne je uvodoma pozdravila in nagovorila ravnateljica Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje, dr. Barbara Rodica. Povedala je, da je leta 2003 enota Št. Jurij dobila novo, z didaktičnimi pripomočki dobro opremljeno šolo. Enota Št. Jurij predstavlja hišo, v kateri učitelji, svetovalne delavke, učenci, kuharice in ostali prisotni predstavljamo veliko družino in prostor, kjer se skupaj z vami, spoštovani starši in ostalimi prebivalci tega naselja, ki vas pot zanese k nam, v naše prostore, srečujemo, družimo, poklepetamo in doživljamo lepe trenutke na dogodkih, kot je današnji.
Napovedala je govor podžupana, Janeza Pintarja. Rekel, je da je teh 20 let preteklo, kot bi mignil. Popeljal nas je skozi svoja šolska doživetja. Spomnil nas je na pregovor, ki pravi, da mladi ne vedo, kako je biti star, stari pa so že pozabili, kako je biti mlad. Zaključil je z mislijo, da se tega čimbolj zavedajmo in vse bo v redu.
Šolski pevski zbor je z ostalimi učenci in učiteljicami zapel novo šolsko himno, ki je nekaterim obiskovalcem zarosila oko.
Nekdanji župan, Janez Lesjak, je povedal da je zelo vesel, da je danes na tej prireditvi. Spomnil je na otvoritev šole pred dvajsetimi leti, ko je krajane prosil s hudomušno prošnjo, naj poskrbijo, da bodo le ti poskrbeli za novo rodove učencev.
Nekdanja ravnateljica, Janja Zupančič, ni utegnila priti na prireditev, je pa voditeljica Maja delila njene misli ob praznovanju šole. Slišali smo, da so šentjurski otroci srčni in prisrčni, vse to ste jim podarili odrasli, starši in učitelji. Naj bo obletnica priložnost za obujanje spominov in izražanje hvaležnosti, pa tudi za zavezo, da boste dobro ohranjali tudi v bodoče.
 
Učiteljice smo z učenci in ostalimi gosti pripravile zares čudovit in pester program. Gostili smo tamburaško skupino Sv. Mihaela. Otroški pevski zbor je zapel več lepih pesmi. Nekaj učencev se je predstavilo z igranjem na instrumente, nekateri pa so nas zabavali s hudomušnimi recitacijami in usklajenim ploskanjem. Prav za to posebno priložnost smo pevsko presenečenje pripravile sedanje učiteljice in učiteljice, ki so nekoč poučevale na tej podružnici. Pred zaključkom prireditve pa so nebeško zaplesali vsi učenci z učiteljicami.
 
Tako kot se spodobi za vsako praznovanje, smo šoli v čast zapeli Vse najboljše in se posladkali s tortami, ki so nastale izpod rok kuharic vseh enot šole.
Po koncu programa so predstavniki PGD Št. Jurij poskrbeli za skupno druženje ob dobri glasbi, hrani in pijači.
 
Zahvala
Želeli bi se zahvaliti Občini Grosuplje za obnovljeno otroško igrišče in pomoč pri prireditvi. Zahvaljujemo se tudi učencem, ki so pridno vadili za prireditev. Zahvala gre tudi staršem, ki ste učence pri tem podpirali in pokazali obilo razumevanja, ker je pouk občasno zamenjala vaja ali generalka za prireditev. Hvala tudi vsem donatorjem, ki ste nam omogočili nakup spominskih majic in vsem tistim, ki ste za naše praznovanje prispevali domače dobrote. Hvala vsem sodelavcem in vodstvu šole za vzpodbudo in pomoč. Hvala gasilcem za popestritev našega druženja in podarjeno spominsko plaketo, ŠD Št. Jurij za podarjene žoge in šentjurskemu župniku za pomoč pri opremi. Hvala lepa Davidu Šturmu za pomoč pri pripravi videoposnetka.
Prav vsakemu posebej hvala, ki ste nas počastili s svojo prisotnostjo ali kakorkoli prispevali k temu, da je bilo slavje zares uspešno in prijetno.
 
Posnetek praznične prireditve
Lepo povabljeni, da si celotno slavnostno prireditev ogledate in prepričate, kako zares čudovita je bila. Ogled tukaj.
 
Fotografije
Prispevek pripravila: Alenka Gazi Legan v imenu PŠ Št. Jurij
Fotografija: g. Petrovič in g. VenePosnetek prireditve: g. PetrovičPosnetek z dronom: D. Šturm
 

Oznake: , ,