V petek, 4. 2. 2022, smo se s šolskim radiem poklonili našemu največjemu pesniku, dr. Francetu Prešernu. Otvorili so ga učenci pevskega zbora pod mentorstvom učiteljice Karmen, prisluhnili smo Zdravljici.

Učenci so z mentorico Darjo pripravili zanimiv program. Predstavili so njegov življenjepis, najbolj znana literarna dela, zanimivosti o njegovem življenju in splošno razmišljanje o kulturi.

Kultura naj bi bila del našega življenja ne le v začetku februarja, ampak vsak dan. Kultura je namreč tako širok pojem, da je z nami nenehno – tudi takrat, ko nanjo pozabimo. Kajti tudi nekultura je del kulture. Njen slabši del. Žal pa si moramo priznati, da se s tem slabšim delom v vsakdanjem življenju srečamo prevečkrat. Saj se je najbrž tudi vam že zgodilo, da vas je kdo srečal na hodniku šole, poklical po telefonu, pa vam je „pozabil” reči „Dober dan”, ker se mu je „tako zelo mudilo”. Ker če hočemo izreči pozdrav, porabimo kar celo sekundo svojega dragocenega časa! Ali pa je kdo v naglici pozabil, da se spodobi reči „Hvala”, „Izvoli”, „Prosim” … Nekulturno je tudi na vsak način nekoga prehiteti v vrsti za malico, ko čakaš na avtobus, v trgovini, na banki, kjerkoli. Že res, da se vam strašansko mudi, drugi si še predstavljajo ne kako zelo – ampak „mudi” se tudi drugim. In če se vsi malo pomudimo, bo ravno prav. In bo kulturno. 

Tudi naši učenci so postali umetniki, vabljeni k ogledu njihovih likovnih del.

Vlado Kreslin: O, Vrba

Želimo vam prijeten praznični čas, se zopet srečamo v sredo, 9. 2. 2022.

Kolektiv PŠ Št. Jurij

 

 

Oznake: , , , ,