Od lanskega junija je naše poglede privabljalo gradbišče ob stavbi matične šole. Spremljali smo gradbene stroje in vozila, občudovali gradbince na vratolomnih višinah, se spraševali, kam se bo obrnil žerjav … Letni časi so se menjali, stavba pa je rasla. Od marca do maja je vladala gluha tišina. Učenje se je preselilo v virtualni svet, le delavci so vztrajali. Zapadel je še zadnji sneg, sonce je močneje stegovalo svoje žarke, drevesa so ozelenela in ptice so se vrnile v njihove krošnje.

Nekega poznega junijskega večera, ko je šolsko leto 2019/20 že jemalo sapo, pa smo očarani obstali in se zazrli v svetlobo, ki je žarela iz športne dvorane. Pogled je bil preprosto veličasten. Pozneje je stavba dobila še fasado, urejene so bile dostopne poti, kamioni pa so dovažali in dovažali opremo. Vrvenje se je preselilo v notranjost. Pred vrnitvijo učencev je bilo potrebno urediti še tisoč in eno podrobnost, preseliti gradivo z Adamičeve, označiti prostore, urediti učilnice in hodnike, namestiti table, pričvrstiti panoje, gasilne aparate in še in še.

Hkrati so potekale tudi priprave na otvoritev nove pridobitve. Seveda smo si želeli, da bi se dogodka lahko udeležilo kar največ učencev, zaposlenih, občanov in različnih gostov, ki bi z nami delili veselje, a smo se morali prilagoditi trenutnim razmeram in prireditev pripraviti ob upoštevanju zdravstvenih priporočil. Tako je tudi v tem primeru pomembno vlogo odigrala moderna tehnologija, ki je omogočila, da si lahko prireditev pogledamo prek spleta.

Ob poldnevu prvega šolskega dne se je pred šolo ustavilo vozilo, iz katerega je izstopil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Sprejeli so ga župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič, direktor občinske uprave Občine Grosuplje mag. Dušan Hočevar in ravnateljica naše šole Janja Zupančič. Ob prihodu na prizorišče so vsi zbrani gostje ob poslušanju Zdravljice začutili slovesnost dogodka.

Najprej je prisotne nagovorila ravnateljica Janja Zupančič, ki je predstavila, kaj novi postori pomenijo za šolo, zahvalila se je vsem, ki so kakorkoli prispevali pri uresničevanju dolgoletne želje in potreb šole.

»Zgodbe o uspehu pišejo skupnosti, ki zmorejo slediti skupnemu cilju. Prihodnost pa pišejo skupnosti, ki investirajo v mlade.«

Župan Občine Grosuplje dr. Peter Verlič je v svojem nagovoru izpostavil, da je velikost investicije podobna kar manjši šoli, saj vrednost objekta znaša 5 milijonov evrov. Sredstva je zagotovila Občina Grosuplje. Prostori pa so namenjeni tako učencem kot občanom.

»To je naložba v našo prihodnost. Kdo pa bo šel na Mars, če ne naši otroci.«

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je dogodku dodal še posebej slovesno noto. Poudaril je, da lahko dan, ko se odpirajo vse šole za vse učence primerjamo z državnim praznikom. Državljane je pozval k solidarnosti in odgovornosti, saj bomo tako prispevali, da se bo šolsko leto za vse učence v šolskih klopeh tudi zaključilo.

»Vsi skupaj bomo letos na preizkušnji, hkrati pa vabim otroke, da se ne odrečejo temu, da uživajo v svojem otroštvu.«

Po prerezu traku so se gostje sprehodili po novih prostorih, pokramljali z učenci in učitelji, se v spominih vrnili v čas, ko so bili sami še šolarji. Navdušenje je prevevalo pisane hodnike in učilnice ter odmevalo v športni dvorani.

Tik pred slovesom je učenec Gašper Kečkeš predsedniku Republike Slovenije v spomin na srečanje izročil leseno ptičjo hišico, ki jo je tudi sam izdelal in predstavlja simbol naše šole, varno zavetje in hišo znanja, iz katere učenci poletijo v svet. Tisti, ki ostajamo, pa upamo, da se kdaj pa kdaj tudi vrnejo.

Kulturni program so sooblikovali sedanji in bivši učenci Osnovne šole Louisa Adamiča Grosuplje Iva in Maja, Pavlina in Ivana ter Dominik Vid. Tudi povezovalki Tadeji Anžlovar je v osnovnošolskih letih ‘Louis’ predstavljal drugi dom.

Vsi na šoli si želimo, da nove prostore napolnjuje veselje, da šola živi bogato življenje in so njena vrata odprta. Stavba bo ostala lepa, dokler bomo vanjo vstopali z lepimi nameni in izstopali s hvaležnostjo.

Prizidek v številkah:

  • Položitev temeljnega kamna: 19. 6. 2019
  • Otvoritev objekta: 1. 9. 2020
  • Skupna površina prizidka in športne dvorane: 2656,62 kvadratnih metrov
  • Število učilnic: 8
  • Športna dvorana: 676 kvadratnih metrov
  • Dvorana s plezalno steno: 163,45 kvadratnih metrov
  • Borilnica: 157,47 kvadratnih metrov
  • Število učencev na enoti Tovarniška: 616
  • Število oddelkov na enoti Tovarniška: 25

Prispevek pripravila Janja Zupančič, ravnateljica.

Fotografija: Peter Zakrajšek

 

Oznake: , ,